Ontstaan en historiek

Speurende naar het ontstaan van onze wielertoeristenclub, belanden we in de tweede helft van het jaar 1973. In dat jaar en ook reeds vroeger fietsten enkele fervente St-Jobse liefhebbers van het "veloke", regelmatig mee met wat toen "de groep van de L 'Express" werd genoemd. Het epicentrum van deze groep lag echter in Schoten. De gedachte aan de oprichting van een afzonderlijke, echte wielertoeristenclub is in deze periode tot rijpheid gekomen.

truien1

Marcel Cnaepkens ( + ), Louis Van Staay, Marcel Van Geldorp, Remi Van Dyck, Henri Faddar (+), Jozef Van den Bosch (+) en Jos Verdonck staken de koppen bij elkaar op 15 oktober 1973 in café "Sas 4" .  Het resultaat was de geboorte van een nieuwe wielertoeristenclub, met als doopnaam: "St-Jobse Pedaalridders" ( voorstel van Remi Van Dyck).

Café "Sas 4", destijds uitgebaat door Constant Van den Bosch, werd het clublokaal en ook start en aankomstplaats van de ritten. Als eerste voorzitter werd Frans De Koninck verkozen. Hij bleef gedurende tien jaar deze functie uitoefenen. In 1974 sloot de club aan bij de BWB. In deze periode reed men de brevetten van 75, 100 en 200 km, Tilff-Bastogne-Tilff, Namen-Bouillon-Namen, enz. Ook competities stonden op het programma, zoals een tijdrit, een rit in lijn, veldritten en ploegentijdritten met ander clubs. Eind 1974 telde de club reeds 94 leden (steunende en rijdende).

In 1975 ontstond er een breuk door onenigheid met de lokaalhouder. De "Pedaalridders" stapten over naar café "Kempenland", de anderen begonnen een nieuwe club onder de naam "De Vrije Fietsers". Het werd een nieuwe start en in 1977 telde men reeds 58 wielertoeristen. In hetzelfde jaar werd ook overgegaan tot de aankoop van een volgwagen (een tweedehands Peugeot camionette). Een volgwagen is eigenlijk een "onmisbaar" voertuig voor een wielerclub en alle leden beseffen ten volle wat dit voor hen betekent.

Ook het belang van sponsoring werd al direct aangevoeld door de clubleiding. Er werd steeds getracht om een goede sponsor aan te trekken. In de beginperiode waren er "Buchmann" en "Jacobs Sport", waarna Ludo Cnaepkens eerst met "Cnaepkens Beton" en later met "De Knutselaar" voor truien zorgde. Vervolgens werd er in 1979 scheep gegaan met "Tapilux", totdat clublid R. Molkens met "Garage St-Job" zich als sponsor meldde in 1984. Tot 1999 reed men in de sportkledij geschonken door deze sponsor.

Om de vier jaar werd het contract verlengd, waarbij de ganse club in nieuwe kledij werd gestoken. In 1999, even voor Garage St-Job met zijn activiteiten stopte, schakelde men over naar Immo Bivago, welke tot en met 2009 sponsor was.

Met de wisseling van het decennium kwam ook een nieuwe sponsor. Vanaf 2010 pronkt Bancass op onze vernieuwde outfit waarvan een vernieuwde versie werd uitgebracht einde 2014 (zie foto hiernaast)

Met de jaren werd de competitiegeest afgezwakt en werd de, reeds in 1977 gelanceerde, slogan: "Samen uit - samen thuis" meer en meer in praktijk gebracht. Er kwam meer gelegenheid tot competitie in de kleine bonden voor degenen die echt wilden koersen. Het toenemend verkeer en gevaar op de wegen liet met de tijd ook geen ongeordend en risicovol rijgedrag meer toe. Zo groeide ook de kameraadschappelijke clubgeest, waardoor ook langere en vrij zware ritten in clubverband konden gereden worden. Hierdoor verdwenen ook stelselmatig de verschillende wedstrijden van het programma.

Sinds iets meer dan 10 jaar kennen we een geweldige opkomst van de “mountain bike” en de "veldtoertochten". Verschillende van onze leden houden zich dan ook, vooral in de winterperiode, met dit soort fietsen bezig. In deze periode worden in onze omgeving verschillende van deze tochten onder de auspiciën van de VWB en andere bonden of organisaties ingericht. Het moet gezegd dat onze bosrijke omgeving uitermate geschikt is om deze "nevenactiviteit" te beoefenenen.

Als we terugblikken op 30 jaar geschiedenis, mogen we zeggen dat de "St-Jobse Pedaalridders" uitgegroeid is tot een volwassen wielertoeristenclub, waar kameraadschap, clubgeest, discipline en sportiviteit hoog aangeschreven staan.

 

Free Joomla templates by Ltheme